mandag 26. september 2016

Reisebrev fra Kina

Hvordan ser første uke som ny student i Shanghai ut? Et nytt semester har begynt og studenter fyller opp universitetet igjen. Registrering skal gjennomføres, studentkort må anskaffes, emner fylles opp og bøker kjøpes. Kjøp av obligatorisk forsikring, helsesjekk og oppholdstillatelse, samt språktesting, står også på lista. Deretter må man handle inn det nødvendige til studentboligen: En madrass som kjennes hakket mykere enn gulvet, dyne, pute, sengetøy og håndkle. Ruter til wi-fi, adapter til strøm. Bøtte til søppel. Leie kjøleskap fra resepsjonen i Foreign Students Dormitory. I tillegg bør man skaffe seg nytt SIM-kort og en bankkonto, og en sykkel som gjør det lettere å komme seg til forelesning. Dette er kortversjonen av semesterstart for utvekslingsstudenter på Fudan University i Shanghai, Kina.


Jeg har vært her en drøy uke. Inntrykkene har ikke fått ordentlig tid til å feste seg ennå, i mylderet av småting som må fikses, anskaffes og ventes på. Likevel er det slående hvordan alt flyter her. Trafikken er et komplett kaos av biler, mopeder, sykler og gående på kryss og tvers, men alle finner seg en måte å komme seg dit de skal. Man skifter fil, eller kjører rundt noen som venter på å snu, eller man kjører selv om det er rødt lys. Her om dagen så jeg en bil som prøvde å ta en u-sving i et lyskryss på en vei med bare to motgående kjøreretninger. Jeg ventet på grønn mann. Han skulle bare snu og kjøre tilbake dit han kom fra. Samtidig kjørte biler forbi ham, rundt ham, tutet og ventet på at han skulle rygge tilbake for å fullføre svingen sin. Ingen krasj, ingen skraper eller bulker.


Denne flyten, det tilsynelatende inntrykket av at ting går skeis, men så går det greit likevel, er den rake motsetningen til utsikten fra toppen av bygget jeg bor i. Foreign Students Dormitory minner om et shabby hotell, en 23 etasjers høy bygning som huser rundt 750 utvekslingsstudenter. Utsikten er fantastisk. Du ser hele Shanghai skyline med de høye skyskraperne i sentrum. Blå himmel, strålende sol, 30 grader. Luften kjennes tett, som i de fleste storbyer på varme sommerdager, men ikke skitten. Ikke forurenset, slik appen "Air quality index" forteller meg at den er. Alt var fint og flott inntil noen fortalte meg at dette er unntakstilstand.  At vi må nyte Shanghai slik det ser ut nå, dra på sightseeing og ta mange bilder, fordi luften er bare så ren så lenge fabrikkene holdes stengt. Hvorfor holdes de stengt nå, spør du? Helgen (4.-5.sept) fant G20-samlingen sted i Hangzhou, omtrent 200 km sørvest for Shanghai. Topp-politikere fra verdens ledende nasjoner kom for å diskutere global økonomisk politikk, som du kan lese mer om her:. I den forbindelse var det viktig å oppgradere Hangzhous fremtoning, bla. ved å stenge alle fabrikkene i de nærliggende provinsene slik at himmelen skulle bli klar og blå til G20-samlingen. Rett og slett en midlertidig oppgraderingen av faresignalene på luftforuresningen.

Jeg trekker muligens forhastede slutninger, men det virker på meg som at det hele føyer seg inn i rekken av eksempler på hvordan kinesere ofte er flinke til å fikse ting "her-og-nå", men at de langsiktige løsningene ligger lenger inne. Det får meg til å tenke på De Fire Plagers Kampanje Mao lanserte under den kulturelle revolusjonen. Målet med kampanjen var bla. å utrydde spurvene fordi de spiste opp såkorn. Det endte med at populasjonen av insekter, som spurvene spiste, økte dramatisk og ødela større deler av avlingene enn spurvene hadde gjort. Kampanjen skal visstnok ha vært medvirkende til sultkatastrofen under Det Store Spranget (1958-1961). Nå er det lenge siden Maos kommunisme hadde stålkontroll over landet, så det er kanskje ikke noen god sammenligning. Uansett, så har jeg blitt advart om jeg vil trenge munnbind fremover, og at luftkvaliteten i Kinas storbyer ikke vil bedre seg i overskuelig fremtid. 

-----------------------------------------------------------------------------
Ingerid Dale studerer lingvistikk ved UiB og studerer kinesisk i Shanghai.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar